31 de maio de 2010

Assalt israelià a la Flota Llibertat

CONVOCATÒRIA URGENT
Avui dilluns 31 de maig, la concentració no violenta serà a les 19h davant la Cambra de Comerç Catalunya-Israel(Travessera de Gràcia, 21).
L'acte és en rebuig a l'assalt israelià a la Flota Llibertat d'ajuda humanitària a Gaza que ja ha costat la vida a 16 internacionals.
Convoquen: Plataforma Aturem la Guerra, Comunitat Palestina de Catalunya, Plataforma amb Palestina al Cor

Hi ha 16 morts i 30 ferits, segons la CNN turca i Al-Jazeera. Almenys dues persones han mort i 30 han resultat ferides en un assalt israelià contra un dels vaixells que formen part de la 'Flotilla de la Llibertat, un comboi humanitari integrat per sis vaixells amb 10.000 tones d'ajuda humanitària per a Gaza.

L'ONG turca que lidera la iniciativa a bord del vaixell ha confirmat a AFP les víctimes mortals mentre Hamàs ha mostrat imatges dels afectats a la televisió. Un televisió privada israelià, Chanel 10, parla d'entre 14 i 16 morts i no descarta que entre ells hi hagi militars israelians.

Els mitjans turcs s'han mostrat imatges captades des del vaixell turc 'Mavi Marmara', en què es veien els soldats israelians obrint foc. El canal israelià explica que s'han vist obligats a disparar perquè els activistes han atacat als soldats amb ganivets i destrals.

Els membres del comboi asseguren que van ser atacats tot i ensenyar banderes blanques.

En contacte telefònic en directe amb els vaixells, membres del comboi humanitari, que està format en la seva majoria per activistes turcs, informen que les comandes israelians van abordar els vaixells des d'helicòpters i van disparar amb foc real per reprimir els tripulants tot i que aquests mostrar banderes blanques.

Segons aquesta televisió, el ministre de Defensa, Ehud Barak, ha convocat una reunió a Tel Aviv davant els "imprevistos" resultats de l'assalt. El ministre de Comerç i Indústria, Benjamin Ben-Eliezer ha lamentat les víctimes mortals. "Les imatges no són certament agradables", ha afirmat en la Army Ràdio. Turquia, per la seva banda, ha cridat l'ambaixador israelià a Ankara.
L'ambaixador israelià a Ankara ha estat cridat d'urgència pel Ministeri d'Exteriors i, d'acord amb fonts diplomàtiques citades per les televisions turques, la reacció del govern de Recep Tayyip Erdogan serà molt dura.
Cas omís d'Israel a la diplomàcia turca

Segons els mitjans turcs, l'atac es va produir en aigües internacionals cap a les 4.00 hora local (3.00 a Espanya peninsular). Els canals de televisió turcs han mostrat imatges en directe de l'atac durant una hora i després s'ha tallat la connexió. Les autoritats del país van intentar llavors posar-se en contacte amb el vaixell Mavi Marmara, però ha resultat impossible.

El Ministeri d'Afers Exteriors turc ha tractat de contactar amb Israel diverses vegades des de la partida de la flota des de Turquia per demanar que no interferís en el seu objectiu.

La resposta turca obrirà un nou capítol en les crítiques relacions entre Turquia i Israel, que s'han tensat des de l'atac israelià a la franja de Gaza entre 2008 i 2009. A Istanbul, centenars de persones s'han concentrat davant el Consolat d'Israel i van intentar penetrar en ell, però van ser obstaculitzats per la policia. Sis vaixells amb ajuda humanitària.
La 'Flotilla de la Llibertat' està composta per sis vaixells, tres d'ells turcs, i transporta 10.000 tones d'ajuda humanitària-incloent materials de construcció, equips mèdics i productes de necessitat bàsica-, amb l'objectiu de trencar el bloqueig que pateix la Franja de Gaza.

Més info: